Zender historie

Publiek en commercieel
De derde stap in het proces was de komst van de commerciële zenders. Waar de radio concurrentie had van de zogenaamde piraten, die vanaf zendschepen die in de Noordzee lagen uitzonden, zoals Veronica, Radio Caroline, Radio 10 Gold, Radio London en Radio Noordzee, zo werd een poging om ook een piraten tv zender te lanceren vanaf het REM-eiland eerst ondervangen, maar kon men de commerciële zenders uiteindelijk niet tegen houden.
Nederland kreeg zender na zender, waardoor we er nu tientallen hebben. Voor de jongeren een vanzelfsprekendheid. Voor de ouderen een soort van opeenvolging van feiten.

Reclame
Tv of radio zonder reclame is vandaag de dag ondenkbaar, maar was vroeger heel normaal. Tot dat de Ster (Stichting Ether Reclame) zijn intrede deed bij de publieke omroepen Nederland 1,2 en 3. Men mocht voor en na het Journaal een reclameblok vullen en rondom voetbalwedstrijden. Een film of zo onderbreken voor reclame was ondenkbaar. De commerciële zenders deden dat wel, want zij moeten zo hun brood verdienen. Weer veranderde er iets in ons leven. De tv- en radiozenders waren eigenlijk allen eigendom van de overheid en werden met belastinggelden betaald. Vanaf de komst van de commerciële zenders ontstonden er private tv- en radiozenders -de vroegere piraten dus-, die met eigen geld hun uitzendingen bekostigen.

Heden
Zo ontstond de televisie- en radiowereld zoals we hem nu kunnen. Een mix van publieke – en private zenders, die elkaar beconcurreren om de gunst van de kijkers. Kijkcijfers deden hun intrede, evenals dag- en nachttelevisie. Was vroeger alleen in uitzonderlijke gevallen een uitzending na middernacht mogelijk, nu is het normaal.
Weer heeft de televisie een nieuwe stap gezet. Niet alleen is hij niet meer weg te denken uit ons leven. Heeft hij een enorme invloed gekregen op ons leven. Hij is ook mede verantwoordelijk voor het feit dat we nu denken in winnen en verliezen. Dat groepen tegen elkaar opspelen. Dat mensen nog individueler zijn geworden. De televisie heeft een zeer belangrijke plek in ons leven ingenomen. Letterlijk, want het apparaat staat of hangt prominent in onze huiskamer. De radio heeft een ander deel van ons leven in haar greep. Kijk maar eens naar al die muziek luisterende mensen in de bus of trein. Vindt maar eens een auto zonder radio. Vraag maar eens aan groepen mensen of er iemand tussen is die geen radio thuis heeft, al is het maar een wekkerradio, want muziek maakt ons ‘s morgens wakker om aan de nieuwe dag te beginnen.