Het ontstaan van TV

Begin jaren vijftig kwam er iets nieuws in de levens van de mensen. De tv werd geboren en alhoewel er niet veel mensen waren die een dergelijke aanschaf konden bekostigen bleek het al heel snel een gouden greep.

Stuiver
Kinderen gingen op woensdagmiddag in groepen naar de tv kijken bij iemand die er een in huis had. Men nam een stuiver mee die in een spaarpot werd gestopt om de kosten te betalen. Het was een feestje. Series als Rin Tin Tin (een herdershond), Lassie (een Schotse collie), Fury (een zwarte hengst) of Ed het sprekende paard waren iedere week te zien. Daar verheugde men zich al dagen van te voren op. De kinderspelen veranderden, door dat we de series na gingen spelen. Cowboy en indiaan, zoals bij de Lone Ranger, werd al snel spelbepalend. Zo begon de tv ons dagelijks leven stilaan te beïnvloeden. In deze tijd is het onvoorspelbaar maar er was maar een enkele zender, Nederland 1. Wat we nu een publieke zender noemen. In de zestiger jaren kon men een kastje kopen, dat boven op de tv kwam en toegang verschafte tot Nederland 2, de allernieuwste zender. In de grensgebieden was men er beter aan toe, want zij konden ook Duitsland 1 (ARD) en later Duitsland 2 (ZDF) en de Belgische tv kijken. Schipper naast Mathilde van de BRT was wat nu GTST is, een zeer druk bekeken programma.

Sport
Al snel werd het nieuwe medium gebruikt om sport te promoten. In de zestiger jaren kenden we Sport in Beeld en begonnen de Europacup wedstrijden te verschijnen. Zo leerden de mensen grote clubs als Real Madrid kennen en zagen we de zegetocht van het Nederlandse voetbal in de beginjaren zeventig van de vorige eeuw. We konden zien hoe Ard Schenk en Kees Verkerk de wereld op de schaats veroverden. Daarnaast maakte de Tour de France zijn entree in de Nederlandse huiskamer, met als hoogtepunt in het zwart wit tijdperk de magistrale overwinning van Jan Janssen in 1968. Sport bleek niet meer weg te slaan van het beeld.