Duurzaam leven m.b.v. je tv? Het komt eraan!

Geplaatst door op sep 22, 2012 in weblog | 0 reacties

Duurzaam leven m.b.v. je tv? Het komt eraan!

In het komende decennium zal een van de grote verandering in ons leven zijn dat we zelf energie gaan opwekken. We verbruiken steeds meer energie, ook door de ontwikkelingen op digitaal gebied, dus zullen we hernieuwbare energie of zoals we het nu noemen groene energie moeten ontwikkelen en opwekken. Ieder huis zal zijn eigen energiecentrale krijgen en in eerste instantie zorg dragen voor de eigen behoefte. Ook nu zie je al dat energieleveranciers je proberen te helpen met het besparen van energie. Zo kun je energie besparen met Eneco door middel van de Toon die je hiernaast ziet.

De energie die zo vrijkomt zal niet alleen gebruikt worden om tv te kijken, want het wordt een wisselwerking. De tv zal ons vertellen hoeveel en voor hoelang we energie hebben opgeladen, hoeveel we nog nodig hebben, wat vandaag haalbaar zal zijn en hoeveel we teveel hebben of tekort komen en dus zullen moeten aankopen bij een energieleverancier. Hij zoekt uit welke op dat moment het voordeligst is.

De digitale media, want het is allang zo veel meer geworden dan een simpele uit lampen, relais en weerstanden bestaande radio of dito televisie, helpt ons om de energie te controleren, te verspreiden, aan het energiebedrijf te leveren of te stoppen met opwekken. Zo krijgen we zicht op ons energieverbruik, ons opwekkingsvermogen en wat we wel of niet hebben verdient.

Waar zou de mensheid zijn als we geen medium zouden hebben dat ons hierbij helpt? Hoe zouden we ons leven kunnen inrichten zonder een tv? Dat is niet zo maar een vraag. Velen stellen deze vraag niet of vinden het niet interessant. Zij gaan voorbij aan de veranderingen in ons klimaat. Voorbij aan onze afhankelijkheid van televisie in al zijn geledingen en van elektriciteit. Want wat als de elektriciteit uitvalt? Dan functioneert zo goed als niets meer, de tv voorop. Hoe gaan we daar mee om? Hoe kunnen we zo’n situatie aanpakken als het langere tijd gaat duren? Belangrijke vragen want we zijn zeer afhankelijk geworden.

De moderne televisie zal ons waarschuwen voor uitval. Hij zal de noodvoorziening, die we zullen hebben als we zelf onze energie opwekken, beheren en ons vertellen voor hoelang we, onder welke voorwaarden nog energie hebben. Wat wijs is om uit te schakelen. Wat slim is om op een laag pitje te zetten en hoe we zoveel mogelijk energie kunnen besparen. De tv is van kastje opgeschoven naar bondgenoot in moeilijke tijden. Want via de tv krijgen we informatie over de algemene toestand. Over de gevaren en over wat we wel en niet mogen of beter niet kunnen doen. Helaas zal hij ons in zo’n crisis situatie niet ven eten kunnen voorzien, want dan zou hij helemaal te gek zijn.